Doğal Afet Sigortası Neleri Kapsar?

Doğal Afet Sigortası Neleri Kapsar?

Türkiye gibi doğal afet risklerinin yüksek olduğu bir ülkede vatandaşlar, afetlere karşı alabileceği önlemlerin kapsamlarını merak eder. Bu anlamda mal güvenliğini korumak isteyenler, evlerini ve arabalarını güvence altına almak için sigorta hizmetlerinden yararlanırlar. Ancak, farklı türde sigortaların hangi kapsamlarda güvence sağladığı bir merak konusudur. Bir deprem ülkesi olarak Türkiye’de zorunlu deprem sigortası uygulaması vardır. Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve belirli prosedürlerin yerine getirilip afet sonrasında tazminat ödenmesi için zaruri olan zorunlu deprem sigortası ülkemizdeki en yaygın poliçe türüdür. 

Doğal Afet Sigortası Nedir?

Doğal afet sigortası, DASK tarafından yürütülen deprem sigortası olarak her konut için zorunlu olan ve doğal afetlere bağlı olarak oluşan maddi hasarların telafisini kolaylaştıran poliçeye verilen addır. DASK poliçesi, bir deprem bölgesi olan ülkemizdeki konutların deprem durumunda hemen her bölgesini güvence altına alır. Poliçesi güncel olmayan konutların alınıp satılması veya kiraya verilmesi söz konusu değildir. Yine bununla birlikte poliçe sahibi olmayan bir konutun üzerinde yasal işlemlerin pek çoğu yapılamaz. Bir örnek vermek gerekirse, bir konutun su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetlere yönelik aboneliklerinin sağlanması için DASK tarafından yürütülen doğal afet sigortasından yararlanması zorunludur. Doğal afet sigortası için uygulanan poliçenin süresi bir yıllık olarak belirlenir. Poliçenin güncelliğini koruması ve doğal afet durumunda tazminat hakkını sağlaması için süresi dolmadan yenilenmesinde yarar vardır.

gfdhgfhfghfg

Doğal Afet Sigortası Neleri Kapsar?

Doğal afetlerden doğan hasarlar sonrasında söz konusu olduğunda poliçe sahibine, sözleşmede belirtilen ölçülerde nakit olarak tazminat ödenir. Sigorta kapsamında bir bina tamamen ya da kısmen zarar görürse doğrudan teminat altında sayılır. İşte doğal afet sigortası için poliçe kapsamına dahil olan bina bölümleri:

  • Ana duvarlar
  • Binanın temeli
  • Bahçe duvarları
  • Bağımsız bölümleri ayıran duvarlar
  • Merdiven ve asansörler
  • Sahanlıklar
  • Koridorlar
  • Çatılar ve bacalar
  • İstinat duvarları

Doğal afet sigortası, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanununa uygun olarak tanımlanan bütün binaları güvence altına alabilir:

  • Tapuya kayıtlı olup özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak konumlanan binalar
  • Doğal afetler sonucunda devlet tarafından inşa edilen veya kredi desteği ile inşa edilen meskenler
  • Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında değerlendirilen bağımsız bölümler
  • Binalar içerisindeki ticarethane ve büro gibi bölümler

Bu maddelerdeki koşullara uymakla birlikte kat irtifakı olan binalar, tapu tahsisi yapılmamış olan kooperatif evleri ve tapu kaydında cins tashihi henüz yapılmamış “arsa vs.” olarak vasıflandırılan binalar da DASK poliçesinden yararlanabilir.

Trafik Sigortası Doğal Afeti Karşılar Mı?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre her araç sahibi için zorunlu olan trafik sigortası, trafik seyri içerisinde gerçekleşen durumlarda poliçe sahibinin karşısındaki kişinin haklarını güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortası, genel olarak kaza gibi trafik içi durumlarda geçerlidir ve aracın başka bir olay dahilinde hasar görmesine yönelik bir tazminat durumu söz konusu değildir. Eğer bir araç sahibiyseniz ve arabanızı doğal afetlere deprem, sel, yangın, çığ, hırsızlık ve kasten zarar verme gibi olaylara karşı güvence altına almak istiyorsanız trafik sigortası bunun için yeterli değildir. Araç sahipleri, her koşulda araçlarını güvence altına almak ve zarar durumunda tazminat hakkı elde etmek için farklı teminat ve poliçe olanaklarıyla sunulan kasko hizmetlerinden yararlanabilirler. Kasko poliçeleri, teminat kapsamının yanı sıra aracın yaşına göre değişiklik gösterebilir. Belli bir yaşın üzerindeki araçlara ise kasko poliçesi uygulanmaz. Kasko konusunda detaylı bilgi için özel sigorta şirketlerinden destek almak mümkündür.

Zorunlu Afet Sigortası’na dönüşüm Temmuz’da tamamlanacak
Tüm sektör paydaşları ile birlikte ilk günden beri depremzedelerin yanında yer alan DASK’ın 2024 yılı için önemli gündem maddeleri arasında tüm doğal afet türlerinin DASK kapsamına dahil edilmesi var....
Devamı
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası, hırsızlık, yangın ve su baskını gibi birçok risk kapsamında evimizi koruma altına alan sigortadır. Örneğin; konut sigortası, istenmeyen olaylar sonucunda evin oturulamaz hâle geldiğin...
Devamı
Eşya Sigortası Neyi Kapsar?
Eşya Sigortası Misafir Zararlarını Karşılar mı?Eşya sigortası yangın, hırsızlık, deprem, su baskını gibi nedenlerle misafirlerin eşyalarında meydana gelen zararları karşılar. Eşya Sigortası Komşuların...
Devamı
Eşya Sigortası Nedir?
Konut sigortası genellikle konutları güvence altına alan bir sigorta ürünü olarak düşünülmektedir. Ancak aslında evlerdeki eşyaları da koruma altına alabilmektedir. Konut sigortası yangın poliçesi yap...
Devamı