Eşya Sigortası Nedir?

Konut sigortası genellikle konutları güvence altına alan bir sigorta ürünü olarak düşünülmektedir. Ancak aslında evlerdeki eşyaları da koruma altına alabilmektedir. Konut sigortası yangın poliçesi yaptırmak için illa evin sahibi olmak zorunlu değildir. Kiracılar da konut yangın poliçesi yaptırarak yalnızca eşyalarını teminat altına alabilirler. Keza meydana gelen hasar konut yerine sadece eşyalara zarar vermiş de olabilir. Örneğin, su basması veya eve hırsız girmesi gibi durumlarda sadece evdeki eşyalar zarar görebilir. Bu koşulda mülk sahibinden bağımsız olduğu için zararı kiracının üstlenmesi gerekir.

Çoğu sigorta şirketi, kiracılar için sunduğu eşya sigortası önerileri ile avantajlı fırsatlar sunar. Poliçede yer alan teminatların belirlenmesi de tamamen poliçeyi yaptıran kişinin tercihine göre değişmektedir. Siz de ek teminat seçeneklerini de değerlendirerek eşya sigortası yaptırabilir ve eşyalarını güvence altına alabilirsiniz.

Neden Eşya Sigortası Yaptırılmalıyız?

Eşya sigortası, genel eşya sigortası ve elektronik eşya sigortası gibi farklı türlere ayrılır. Elektronik eşya sigortasında sigortalıya ait olduğu ispatlanan eşyaların hepsi sigorta kapsamına alınırken genel eşya sigortası seçeneklerinde ise sigorta şirketine iletilen ikamet adresinde bulunan eşyaların tümü poliçe kapsamına alınır.

Eşya Sigortasının yararları nelerdir?

Eşya sigortası, teminat kapsamındaki eşyaları hırsızlık, yangın, patlama, bina çökmesi gibi durumlara risklere karşı güvence altına alır ve olası risklerin gerçekleşmesi durumunda kısmi veya tam hasarları karşılamaktadır.

Eşya sigortası sayesinde elektronik cihazlarını, mücevherlerini, değerli eşyalarını ve misafirlerini koruma altına alınabilmektedir.

Poliçeden poliçeye değişmekle birlikte, Eşya Sigortası ihtiyaç halinde çilingir, tesisatçı ve elektrikçi gibi hizmetlerden faydalanma imkânı sunmaktadır.

Deprem, sel, dolu, heyelan gibi doğal afetler sonucu oluşan hasarlar sigorta kapsamında değerlendirilmektedir.

Eşya sigortası yaptırdığınızda, ferdi kaza teminatınız olup ve ayrıca 3. şahıs mali mesuliyet durumlarına karşı teminatına da sahip olursunuz.

Eşya Sigortası Zorunlu mudur?

Eşya sigortası kanunen zorunlu bir ürün değildir, yaptırmadığın takdirde cezai bir yaptırım ile karşılaşmaz. Ancak eşyaları dışardan gelebilecek risklere karşı eşyaları güvence altına almak için eşya sigortasının sunduğu fırsatlardan yararlanmak büyük avantaj sağlamaktadır.

Eşya Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

“Ben Kiracıyım, ancak yine de eşya sigortası alabilir miyim?” sorusu eşyaları için sigorta yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan birisidir.

Ev sahibi ya da kiracı ayrımı olmaksızın, Türkiye sınırları içinde betonarme bir binada eşyası bulunan herkes eşya sigortasından yararlanabilir, yani yaptırabilmektedir.

Ev sahibi iseniz hem konutu hem de eşyalarını, kiracı isen yalnızca eşyalarını yangın, sel, su baskını, deprem, hırsızlık gibi birçok riske karşı güvence altına alabilirsiniz. Ancak eşya sigortası yaptırabilmek için söz konusu eşyaların yer aldığı konut veya mülkün belli bir kontrat ya da tapu dahilinde kişinin himayesinde olma şartı aranmaktadır.

Eşya Sigortası Ana Teminatları

Eşya sigortası ana teminatları ve ek teminatları sigorta şirketine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle poliçelerin kapsamı hakkında doğrudan sigorta şirketi ile iletişime geçmek ve istenen limitlere uygun bir teklif alarak detaylı incelenmesi yararlı olacaktır.

Sigorta şirketine göre değişmekle birlikte eşya sigortası ana teminatları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Bireysel kazalar
  • Deprem
  • Dolu ve fırtına
  • Duman ve is
  • Enkaz kaldırma masrafları
  • Erozyon
  • Gıda bozulması
  • Hırsızlık
  • Onarım işlemleri
  • Sel ve su baskını
  • Yakıt sızıntısı
  • Yangın, patlama
  • Yangın mali sorumluluk
  • Eşyaların konut dışında zarar görmesi
  • Eşya Sigortası Ek Teminatları
  • Cam kırılması
  • Dahili su, kara, deniz ve hava taşıtı çarpması
  • Elektrik hasarları
  • Elektronik cihazlar (5 yıldan eski olmayan)
  • Ferdi kaza
  • Fırtına
  • Gasp, hırsızlık, terör
  • Hukuksal koruma
  • Misafire (üçüncü şahıslara) ait eşyalar
  • Sel ve su baskını
  • Yakıt sızdırması

Eşya Sigortası Ek Hizmetler Nelerdir?

Sigorta şirketlerine göre değişmekle, poliçeye ücretsiz dahil edilebilecek ek hizmetler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Çilingir Hizmeti: Konut anahtarının kaybolması, çalınması veya bir yerde unutulması durumunda 7/24 çilingir hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Ambulans Hizmeti: Sigortalı ve onunla aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri acil durumlarda ambulans hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Su Tesisatı Hizmeti: İkamet ettiğiniz konutun dahili su tesisatında (Sıva altı) kırılma/patlama sonucu meydana gelen durumlarda su tesisatı hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Elektrik Tesisatı Hizmeti: Konutun dahili (Sıva altı) elektrik tesisatında meydana gelen hasarlar için ücretsiz olarak bu teminattan faydalanabilirsiniz

Ek olarak, Sigorta şirketlerinin tercihlerine göre mobil onarımı, zemin onarımı, leke çıkarma, halı onarımı gibi hizmetler de poliçe kapsamına alınabilmektedir.

Eşya Sigortası Neleri Kapsar Detaylı Bakalım

Eşya sigortası deprem, sel, su baskını, duman, hırsızlık, is, gasp, yıldırım, dolu, taşıtın herhangi bir mülke çarpması gibi pek çok riske karşı koruma sağlamaktadır.

Kişisel Kullanıma Yönelik Eşyalar

Kıyafet, aksesuar, oyuncak, çocuk bakımı için kullanılan araç-gereçler ile kişisel kullanıma yönelik eşyalar poliçe kapsamında karşılanmaktadır.

Değerli Eşyalar

Mücevheratlar, değerli madenlerden yapılmış eşyalar, sanat eserleri, kıymetli halılar, antika değeri taşıyan eşyalar, resimler, heykeller, ziynet eşyaları, ruhsatlı silahlar, kıymetli biblo ve saatler poliçe kapsamında değerlendirilir ve hırsızlık durumunda oluşan zararlar poliçede belirtilen eşya bedeline göre karşılanmaktadır

Sigorta şirketleri tercihen, eşya bedelinin karşılanması için kıymetli eşyalarını bir kasa veya kilitli çekmecede tutulması istemektedir. Günlük kullanıma uygun kıymetli eşyalar için ise kilit altına alınma şartı olmaksızın toplam eşya bedelinin belirli muafiyet oranına kadar hırsızlık teminatı verilmektedir.

Altın, Döviz ve Nakit Para

Sigorta şirketine göre değişkenlik göstermek kaydı ile herhangi bir kasada kilitli olarak tutmadan açıkta tuttuğun veya kasa muhafaza ettiğin nakit para, altın ve döviz de poliçe kapsamında değerlendirilir ancak hangi zararların karşılanabilmektedir.

Elektronik Eşyalar

Eşya teminatı ile beyaz eşya, televizyon, ses ve müzik sistemi gibi cihazların elektrik akımının ani yükselmesi veya azalması sonucu uğrayabileceği zararlar doğrudan veya dolaylı olarak karşılanabilmektedir. (Diz üstü bilgisayarlar genellikle ise teminat dışıdır.)

Önemli Not: Sigorta şirketlerine göre değişmekle, mobil ve taşınabilir elektronik cihazlar, kullanım veya nakliyat harici çalındığında veya hasar gördüğünde sigorta kapsamında sayılmaz. Elektronik cihazların bu gibi durumlara karşı da güvence altına alınabilmesi için poliçede açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Komşuya Verilen Zararlar

Evinde karşılaşabileceğin su basması, sel, yangın gibi durumlarda komşu evlerine verebileceğin zararlar poliçedeki limitler dahilinde karşılanmaktadır.

İzolasyon Eksikliğinden Doğan Hasarlar

İzolasyon eksikliği veya kaybı nedeniyle su sızıntısı olması durumunda meydana gelen zararlar, bu teminat kapsamında karşılanır. Nemlenme, ısı kaybın, küflenme, boya kabarması gibi hasarlara karşı da güvence sağlar.

Konut Dışı Eşyaların Çalınması

Nakit para, cep telefonu, anahtar gibi konut dışında bulunan eşyalar da poliçe kapsamında değerlendirilmektedir. Ayrıca yeniden çıkarılan pasaport, nüfus cüzdanı gibi belgelere ilişkin masraflar da sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Hırsızlık

Sigorta şirketi, herhangi bir hırsızlık durumu meydana geldiğinde çalınan tüm eşyalar için poliçede belirtilen oranlarda ödeme yaparak mağduriyetini gidermektedir.

Mobilya ve Diğer Eşyalar

Eşya sigortası; masa, sehpa, sandalye, yemek odası takımı, koltuk takımı gibi mobilyaları; avize, abajur gibi aydınlatma ürünlerini ve halı, perde gibi ev tekstil ürünlerini de güvence altına alır. Aynı zamanda mutfak ve banyoda kullanılan banyo takımları, çatal, bıçak ve tabaklar ile temizlik ve kozmetik ürünleri de poliçe kapsamında değerlendirilmektedir.

Cam Hasarları

Eşya sigortası ile evin dış cephe ve kapı camları, aynalar, mobilya cam ve aynaları, vitrin camları, cam sehpalar, duşakabin ve balkon camları kırılmaya karşı teminat altındadır.

Ortak Kullanım Alanlarında Meydana Gelen Zararlar

Binalarda ortak kullanım alanları olan merdivenler, merdiven boşlukları, garaj, sabit yüzme havuzu, süs havuzları, asansör boşlukları, bacalar ve teraslar poliçe kapsamındaki bütün risklere karşı güvence altına alınır.

Eşya sigortası yaptırdığımızda çatıdan daireye su akması, apartman bahçesi veya boşluğunda meydana gelen hasarlar gibi durumlarda ödemen gereken masraflar, sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.

Kazaen Kırılma Masrafları

Taşınabilir bilgisayar, fotoğraf makinesi, cep telefonu, kamera, müzik seti gibi ürünler, kazaen kırılma sonucu meydana gelen hasarlara karşı teminat altına alınmıştır. Ancak riziko mahali dışında meydana gelen zararlar; eskime, aşınma ve yıpranma durumları; tamir, bakım ve temizlik işlemleri sırasında meydana gelen hasarlar poliçe kapsamı dışında kabul edilir.

Elektronik eşyalar için hasar ödemesi hangi şartlarda yapılır?

Hasar ödemesi, elektronik cihazın kısmi veya tam hasar almasına göre değişkenlik göstermektedir. Kısmi hasarlarda onarılan parçanın piyasa değeri göz önünde bulundurularak tamir masrafları karşılanır. Tam hasar olması durumunda ise yeni kullanıma bağlı olarak cihazın aşınması ve deformasyona uğraması dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Elektronik cihazlarda sigorta bedeli nasıl hesaplanır?

Elektronik cihazlarda sigorta bedeli hesaplamasında montaj, gümrük ve nakliye gibi tutarla göz bulundurulur ve cihazın hasar veya arıza olmadan yeniymiş gibi çalışması hedeflenmektedir.

Zorunlu Afet Sigortası’na dönüşüm Temmuz’da tamamlanacak
Tüm sektör paydaşları ile birlikte ilk günden beri depremzedelerin yanında yer alan DASK’ın 2024 yılı için önemli gündem maddeleri arasında tüm doğal afet türlerinin DASK kapsamına dahil edilmesi var....
Devamı
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası, hırsızlık, yangın ve su baskını gibi birçok risk kapsamında evimizi koruma altına alan sigortadır. Örneğin; konut sigortası, istenmeyen olaylar sonucunda evin oturulamaz hâle geldiğin...
Devamı
Eşya Sigortası Neyi Kapsar?
Eşya Sigortası Misafir Zararlarını Karşılar mı?Eşya sigortası yangın, hırsızlık, deprem, su baskını gibi nedenlerle misafirlerin eşyalarında meydana gelen zararları karşılar. Eşya Sigortası Komşuların...
Devamı
ZDS Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlar
Resmi Gazete Tarihi: 13 Mayıs 2011 CUMA Resmi Gazete Sayısı: 27933ZORUNLU DEPREM SİGORTASI GENEL ŞARTLARIA. SİGORTA KAPSAMIA.1- Sigortanın Kapsamı6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 say...
Devamı