Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası, hırsızlık, yangın ve su baskını gibi birçok risk kapsamında evimizi koruma altına alan sigortadır.

Örneğin; konut sigortası, istenmeyen olaylar sonucunda evin oturulamaz hâle geldiğinde taşınma ve enkaz kaldırma giderlerini karşılama konusunda da hayatımızı kolaylaştırır.

Konut Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Konut sigortası için ödenecek primler, konutunun bulunduğu il ve ilçeye, metrekaresine, binanın yapı tarzına, konutunun bulunduğu kata, alınan güvenlik önlemlerine ve poliçede yer alan teminatlara göre belirlenmektedir.

Konut Sigortası Kapsamı ve Teminatları

Konut sigortası kapsamına giren hizmetler oldukça kapsayıcıdır. Temel olarak deprem, yangın, sel ve su baskını, yanardağ püskürmesi, fırtına, dolu ve kar ağırlığı gibi doğal afetler sonucu oluşacak zararlar teminat altına alınır.

Hırsızlık, bina içi tesisat ve enkaz kaldırma masrafları da bu kapsama dahil edilmektedir. Ayrıca ek teminatlar sigorta şirketinin belirlediği çerçeveye göre değerlendirilir.

Konut Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar?

Konut sigortası kapsamına neler girer? sorusuna yanıt olarak aşağıdaki ek teminatlar gösterilebilir:

  • Yangın, yıldırım, kar ağırlığı, dolu, yer kayması, fırtına, infilak
  • Sel ve su baskını
  • Bina içi su sistemleri ile ilgili sorunlar
  • Grev, lokavt, kargaşa, terör, halk hareketleri sonucu zararlar
  • Duman, yakıt sızması
  • Kara, deniz, hava taşıtları çarpması
  • Enkaz kaldırma masrafları
  • Hırsızlık
  • Cam, ayna kırılması, kaza sonucu kırılma
  • Elektronik cihaz teminatı
  • Alternatif ikamet ve taşınma masrafları
  • Üçüncü şahıs mali mesuliyet
  • Gasp, kapkaç, yankesicilik teminatı
  • Konutta bulunan üçüncü şahıslara ait eşya teminatı

En İyi Konut Sigortası Hangisidir veya Nasıl Seçilir?

En iyi konut sigortası, aslında bireyin ihtiyaçlarına en uygun olan poliçe demektir. Yani konutun ve eşyaların için geniş bir teminat kapsamı istiyorsan senin için en iyi konut poliçesi kapsamı geniş olan poliçelerdir. Aynı şekilde konut sigortası ücretleri de seçim yapman için bir kriterdir. Teminat ve fiyat detaylarını sigorta uzmanlarımızdan birebir hizmet alarak ihtiyaçlarınıza en uygun konut sigortasını rahatlıkla seçebilirsiniz.

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası; yaptırma gibi bir zorunluluğun yoktur. Ancak yasal zorunluluk olmasa bile geniş güvenceler sunduğu için sıklıkla tercih edilen bir sigorta türüdür.

Konut Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

Ev sahibi veya kiracı olman fark etmeksizin konut sigortası herkes yaptırabilir.

Ancak bina teminatını yalnızca ev sahibi olman durumunda hasar anında ev sahibine ödenmektedir. Bir başka deyişle, Ev sahibiysen hem eşya hem de bina teminatlı konut sigortası yaptırman mümkündür. İkamet ettiğin konutta kiracıysan da yalnızca eşya teminatlı bir konut sigortası ile eşyalarını koruyabilirsiniz.

Ev Sigorta Poliçesinde Eşyalar Teminat Altına Alınır mı?

Ev sigortalarında, eşyalar da teminat altına alınabilir. Hem bina hem eşya teminatıyla evini ve içerisindeki eşyaları risklere karşı güvence altına alabilirsiniz. Sadece eşyalarını koruma altına almak istiyorsan ise bina teminatı olmayan sadece eşya teminatlı konut sigortası yaptırmak yeterlidir.

Konut Sigortasındaki Hasar Ödemesi Nasıl Yapılmaktadır?

Konutunuzdaki hasar için, hasar bildirimi yaptığınızda bağlı bulunduğunuz sigorta şirketin tarafından bir eksper atanır, evraklar incelenir ve hasar tazminatının ödenmesi için süreç başlar. Sigorta belgelerini teslim ettikten sonra en geç 15 gün içerisinde sigorta şirketin hasar ve tazminat tutarını belirler. Dosyaya onay geldikten sonra 30 iş günü içerisinde ödemeni alabilirsiniz.

Konut Sigortasının Ücretsiz Hizmetleri Neler?

Ev sigortası poliçesi kapsamında verilen ücretsiz hizmetler sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir.

Örnek olarak, Klima bakımı, petek temizliği gibi konularda sigorta şirketine başvurabilir ve ücretsiz hizmet alabilirsin.

Konut Sigortası ile Kombi Bakımı Yaptırmak Mümkün mü?

Konut sigortanın ana teminatları içerisinde kombi bakımı yoktur. Eğer sigorta şirketin tarafından asistans hizmetleri içerisinde ücretsiz olarak sunuluyorsa kombi bakımını ücret ödemeden yaptırabilirsiniz. Asistans hizmetlerinin kapsamı şirketlere göre değişmektedir.

Alt Kata Su Sızması Konut Sigortası Teminatı Kapsamında mıdır?

Sigorta poliçende malik ya da kiracının komşuluk sorumluluğu ek teminatı bulunuyorsa su sızması sonucu oluşan hasarlar sigorta şirketin tarafından karşılanır.

Çatı Akması ya da Rutubet Masrafları Konut Sigortası Teminatı Kapsamına Girer mi?

Sigorta şirketlerine değişir ancak poliçende belirtilen şartlara göre konut sigortası çatı akma sorunundan kaynaklı hasarların masraflarını karşılayabilir.

İnsan hatası kaynaklı ortaya çıkan hasarları genellikle sigorta firmaları karşılanmaktadır.

Ayrıca poliçenizde “izolasyon masrafları” teminatı varsa; rutubet, yağmur veya kar sonucu oluşan kirlenme, boya ve badana masrafları da karşılanır.

Konut Sigortası ile DASK Arasındaki Farklar Neler?

DASK; deprem sırasında meydana gelebilecek yangın, tsunami ya da toprak kayması gibi durumlarda oluşabilecek hasarları, poliçende belirlenen limitler dahilinde karşılar. Yani DASK’a deprem kaynaklı hasarlar dâhildir.

Konut sigortasında ise hasarın kaynağı önemli değildir.

Konut Sigortası İptali Mümkün mü?

Konut sigortasını iptal ettirmek için hizmet aldığın sigorta şirketinize dilekçe yazarak başvuru yapman gerekir. İptal işlemi süresi, sigorta şirketlerine göre değişse de ortalama 2 ya da 3 iş günüdür. Bu süreçte iptal talebi dilekçesinin sigorta şirketine ulaştığı tarih esas alınır.

Zorunlu Afet Sigortası’na dönüşüm Temmuz’da tamamlanacak
Tüm sektör paydaşları ile birlikte ilk günden beri depremzedelerin yanında yer alan DASK’ın 2024 yılı için önemli gündem maddeleri arasında tüm doğal afet türlerinin DASK kapsamına dahil edilmesi var....
Devamı
Eşya Sigortası Neyi Kapsar?
Eşya Sigortası Misafir Zararlarını Karşılar mı?Eşya sigortası yangın, hırsızlık, deprem, su baskını gibi nedenlerle misafirlerin eşyalarında meydana gelen zararları karşılar. Eşya Sigortası Komşuların...
Devamı
Eşya Sigortası Nedir?
Konut sigortası genellikle konutları güvence altına alan bir sigorta ürünü olarak düşünülmektedir. Ancak aslında evlerdeki eşyaları da koruma altına alabilmektedir. Konut sigortası yangın poliçesi yap...
Devamı
ZDS Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlar
Resmi Gazete Tarihi: 13 Mayıs 2011 CUMA Resmi Gazete Sayısı: 27933ZORUNLU DEPREM SİGORTASI GENEL ŞARTLARIA. SİGORTA KAPSAMIA.1- Sigortanın Kapsamı6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 say...
Devamı